Steff

Mijn blogje

A gender exploration journey
4 maanden geleden
Aliéna

Ik was net begonnen met het avondeten klaar te maken wanneer m'n dochter — Aliéna — thuis kwam.

Vanuit de gang riep ze mij meteen: "Ik moet je een complimentje geven van mijn juf!" 

Ik had geen idéé waarover ze het had… Misschien omdat ik Aliéna's haar mooi gevlochten had vanochtend?

"Ik moest je van haar zeggen dat je héél goed bezig bent!"

Aliéna's glimmende oogjes en ontwapenende glimlach verwarmden mijn hart.

4 maanden 1 week geleden
Steff Vanhaverbeke

Vandaag stak het akelige beestje nog ’s de kop op… genderdysforie. Het overviel mij plots, gewoon terwijl ik met de auto naar huis reed. Genderdysforie is altijd wel latent aanwezig maar af en toe overheerst het alles. Zoals daarnet in de auto…

“Beschrijf mij eens hoe dat voelt… genderdysforie?”

Het is niet meer bij te houden vaak ik deze vraag – in diverse varianten – het voorbije jaar al heb mogen beantwoorden.

4 maanden 2 weken geleden

Ik kom uit een ei

4 maanden 4 weken geleden

“Heeft u een klantenkaart mevrouw?”

Het was wellicht de zoveelste keer dat de kassierster dit zinnetje uitsprak die dag. Het klonk als een melodie die aan de lentezon doet denken. Een onschuldig vraagje die thuishoort in haar repertorium om de klanten zo goed mogelijk te bedienen.

Toen ik die vraag gesteld kreeg maakte mij hart een sprongetje. ❤️

Ze noemde mij “mevrouw”…

Daar waar genderdysforie is, is ook gendereuforie. In de kleinste dingen die jouw werkelijke genderidentiteit bevestigen. Bepaalde van die dingetjes kan je zelf doen, kledij, make-up, juweeltjes, gedrag… Maar de meest betekenisvolle zijn toch die dingetjes die anderen doen, meestal zonder dat ze het in de gaten hebben.

Ik liep de rest van de dag… zeg maar… de rest van de week… op wolkjes.

 
5 maanden geleden
Laat mij maar passeren

"Hi I'm Steff, formerly Stephan".

Zo kondigde ik mijzelf gisteren aan bij een nieuwe groep studenten. Zo maakte ik duidelijk waarom ik er misschien wat onverwacht uitzie. Ik draag immers al lang geen kostuums of hemdjes meer. Wat ik nu aan heb zijn dingen die je in elk geval niet zou verwachten te zien bij een typische man van boven de 50. ☺️

Meestal krijg ik geen reacties.

Ergens had ik mij wel aan reacties — of opmerkelijke blikken — verwacht, toen ik mijn garderobe aanpaste. Maar wanneer ik mij buiten begeef, op straat, in de winkel, in bedrijven, zie ik niemand speciaal kijken. 

Eigenlijk vind ik het wel best zo. Al moet ik zeggen dat het dragen van een mondmasker helpt. Want vanaf ik dié afzet, ja dan zie mijn baard en snor wel, natuurlijk.

5 maanden 2 weken geleden
Lotus

Overweldigend. Hartverwarmend. Liefdevol. Respectvol. Hoopvol…

Zo heb ik de reacties op mijn 'uitnodiging' van eerder deze week ervaren. Ik wist niet waaraan ik mij moest verwachten toen ik die op Facebook plaatste. Maar sindsdien ontving ik talrijke reacties via berichtjes, telefoontjes, kaartjes, mails en briefjes.

5 maanden 3 weken geleden

Op een bepaald moment voel je het vanbinnen branden. Branden om naar buiten te komen als je werkelijke, authentieke zelf. Om zo herkend, erkend en aanvaard te worden.

Wie mij van erg nabij kent, weet dat ik graag goed voorbereid ben wanneer ik belangrijke keuzes of stappen onderneem. Zo is dat ook met mijn transitie. Ongeveer één jaar geleden nam ik voor het eerst contact met hulpverleners. Die vond ik makkelijk op de website van het Transgender Info Punt. Ik liet mijn naam noteren op de wachtlijst van het Genderteam in Gent en ondernam de eerste voorzichtige stapjes.

Tijdens de vele gesprekken met therapeuten kwam natuurlijk ook het 'coming out' aan bod. Ik vond dit altijd al een beetje een raar idee. Het lijkt wel alsof je een excuus moet verzinnen om duidelijk te maken wat je diep vanbinnen voelt over wie je werkelijk bent. Als ondernemer moest ik nooit een 'coming out' doen. Ook niet als ouder, als student of de vele andere rollen waarvan ik voel dat die goed bij mij passen.

Maar da's dus helemaal anders als het op gender aankomt. Want dan ben je opeens 'transgender'…

De eerste persoon aan wie ik mijn 'coming out' moest doen was… mijzelf gewoon. Ik had er tot dan nooit eerder bij stil gestaan hoeveel tijd én moeite het zou kosten om zo'n belangrijk deel van mezelf te leren accepteren. Gelukkig kende ik wel wat technieken die mij hierin zéér goed

5 maanden 3 weken geleden

Vandaag vieren we Valentijn ❤️ In ons gezin vieren we de liefde die we voor elkaar voelen, en iedereen doet mee! 

De jongste tijd is voor ons ook best wel spannend geweest. Maar de basis van onze relatie is diep geworteld in vertrouwen, respect, vriendschap en onvoorwaardelijke liefde. Ik ben mijn vrouw, mijn dochter, mijn naaste vrienden, collega's en vele anderen die ons kennen bijzonder dankbaar voor de oprechte reacties, steun en geloof in ons. 

5 maanden 3 weken geleden

What is beauty? How do we perceive and evaluate beauty? There are of course the much advertised typical physical traits... but that's only one part of it.

Real beauty is when you let your soul shine!

5 maanden 3 weken geleden
Aliéna & Steff

Je straalt! 

Ja, jij óók!

6 maanden 1 week geleden

De afgelopen weken waren heftig... ik zou zeggen een negen op tien op de genderdysforie-schaal. 

Ik merk ook dat 'de transgenders' de laatste tijd één van de populaire gespreksonderwerpen is geworden bij collega's, vrienden, op café enz. Zo was ik onlangs nog bij vrienden en kwamen ‘de transgenders’ weer aan bod. De standpunten varieerden van empathisch tot: "Het lijkt wel een rage!"

Ik praat graag en makkelijk over allerlei onderwerpen (behalve sport

7 maanden geleden

“Wie ben ik?” Meestal is het een vraag die je jezelf als tiener stelt, tijdens je zoektocht naar je eigenste plekje in de wereld. Precies één jaar geleden confronteerde ik mezelf met die vraag: “Wie ben ik? Werkelijk?”

Dat was op een moment waarop ik nog maar eens een episode van genderdysforie mocht meemaken. En geloof me… da’s geen lachtertje. Genderdysforie is een overweldigend gevoel van incongruentie… over je eigen genderidentiteit en genderexpressie. Ik kan je vertellen dat je jezelf gelukkig mag prijzen als je niet weet wat dat betekent

7 maanden 1 week geleden

Ik verwelkom graag reacties op mijn blog. Er zijn wel een aantal spelregels die we op voorhand afspreken.

  1. Geen haatdragende taal

Ik lees graag je reacties als die respectvol, open en constructief zijn. Ik hanteer een nultolerantie voor onrespectvol, denegrerend en haatdragend taalgebruik. Niemand heeft daar wat aan. Dus niet toegestaan.

  1. Geen foto’s en video’s

Dit is een blog over mijn ervaringen als transgender persoon. Ikzelf en de andere lezers zien  graag leuke reacties. Ik kan echter niet elke foto of video bekijken en/of filteren. Dus laten we die hier gewoon achterwege.

  1. Geen zelfpromotie, advertenties of spam

Deze blog is er voor mensen die met transgender thema’s te maken krijgen. Deze blog dient niet voor zelf-promotie, reclame of spam.

  1. Respecteer elkaar en de LGBTQI+ gemeenschap

Hier zijn enkele handvaten om respectvol om te gaan met transgender personen:

  • Nodig transgender personen niet zomaar uit om te daten of anderszins met ze af te spreken.
  • Genderdysforie en jezelf vragen stellen over je eigen gender, genderidentiteit en genderexpressie zijn geen psychische aandoeningen. Datzelfde geldt trouwens ook voor alles wat met seksualiteit te maken heeft.
  • We maken geen ruzie met transgender personen over hun gender, genderidentiteit en/of genderexpressie.
  • We maken ook geen ruzie met transgender personen over hun kwetsbaarheden, inclusief alles wat met het openbaar leven, werk, sport, wetten enz. te maken heeft.

Bedenk gewoon wat jij leuk en nuttig zou vinden om te lezen over jou als waardevolle mens.

  1. We creëren samen een veilige ruimte

Deze blog wordt beschouwd als een veilige ruimte, en met dat in gedachten wil ik dat de inhoud hier positiviteit en behulpzaamheid bevordert.

  1. Ondersteun en sponsor elkaar

Houd er rekening mee dat er mensen zijn die op zoek zijn naar wat gender, genderidentiteit en genderexpressie precies voor hen betekenen. Wees aandachtig en ondersteunend bij hulpvragen.